Ingrediencie
Na 2 menšie medové pláty budeme potrebovať (alebo cca 370 g kúpených plátov):
- 230g hladkej múky
- 70g SweetFamily práškového cukru
- 25g masla
- 1 veľké vajce
- 2PL medu
- 1/2ČL sódy bikarbóny
- 1PL mlieka
Ďalej potrebujeme:
- 100g masla
- 2PL medu
- 1 konzervu uvareného Salka (alebo už skaramelizované)
- 3 hrste najemno rozmixovaných vlašských orechov
- zmes rozmixovaných orechov a rozmixovaného medového plátu na obaľovanie
Postup
Najprv si pripravíme medové pláty. V hrnci nad parou zohrievame za stáleho miešania maslo, cukor, vajce, med, mlieko. Samostatne si v miske zmiešame múku, sódu a horúcu zmes pomaly primiešavame k tejto múkovej zmesi.
Cesto bude trochu lepkavé, no dá sa s nim pracovať. Rúru vyhrejeme na 180 °C, cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme ho na dva plechy (najlepšie ak vaľkáte cesto medzi 2 ks papiera na pečenie, cesto sa vám neprilepí). Cestá dáme postupne do rúry a pečieme cca 8 minút.
Necháme vychladnúť a pláty najemno rozmixujeme (trochu rozmixovaného cesta si odložíme bokom na obaľovanie). Do misky dáme rozmixované pláty, skaramelizované salko, zmäknuté maslo, med a rozmixované oriešky.
Vypracujeme pevnejšie cesto a dáme do chladničky na 2 hodiny. Stuhnuté cesto vyberieme a tvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v zmesi, ktorú sme si pripravili zmiešaním rozmixovaných plátov a orieškov. V chlade a v uzatvorenom obale vydržia aj niekoľko dní.
Zdieľať