Mini galetky s vanilkovým krémom a bobuľovým ovocím

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Galetky, krehké koláčiky pochádzajúce z francúzskeho Bretónska, sú obľúbené vďaka svojej jemnej chuti a všestrannosti, pretože sa hodia na takmer každú príležitosť, kde sa priam pýta chutné a zároveň štýlové občerstvenie. Dokážu dokonale ozdobiť slávnostný stôl, ale i osladiť náš bežný, každodenný život. Ak ste galetky doposiaľ neskúšali, možno je ten správny čas prísť im na chuť.

Ingrediencie

Cesto:

  • 1 kus lístkového cesta

Krém:

  • 150 ml mlieka
  • 1 ½ KL krupicového cukru
  • ½ KL vanilkovej pasty
  • 1 ½ KL Zlatého klasu
  • 1 KL masla
  • štipka soli

Na ozdobenie:

  • 100 g ríbezlí
  • 100 g čučoriedok
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce na potretie

*Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 – 12 kúskov.

Postup:

  • Mlieko, krupicový cukor, vanilkovú pastu, Zlatý klas a štipku soli dôkladne rozmiešame a za stáleho miešania privedieme do varu.
  • Po odstavení z ohňa primiešame do vanilkového krému maslo. 
  • Lístkové cesto rozprestrieme a vykrojíme z neho kruhy s priemerom 7 centimetrov.
  • Do stredu cesta nanesieme približne 1 ½ KL vanilkového krému.
  • Na krém poukladáme ovocie a okraje cesta zahneme.
  • Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom.
  • Galetky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich v rúre vyhriatej na 190 stupňov Celzia približne 20 minút (do zhnednutia).
  • Po upečení ich ešte môžeme ozdobiť zvyšným ovocím a poprášiť práškovým cukrom.

Buchtová sladká dielňa radí:

Okraje cesta poriadne zatlačíme, aby sa počas pečenia neodlepili.

Dobré rady na záver:

  • Ak máte chuť a čas, pripravte si lístkové cesto doma.
  • Nevyhovujú vám ríbezle či čučoriedky? Pokojne ich vymeňte za iné drobné ovocie, napríklad čerešne, maliny, jahody alebo černice.
  • Vanilkový krém jednoducho nahradíte jahodovým krémom alebo krémom z pomarančov. Galetky potom budú sviežejšie.

Hoci galetky poznáme najmä v sladkej verzii, mnohí cukrári radi experimentujú s rôznymi príchuťami a surovinami, aby vytvorili ich nové, zaujímavé varianty. Aj pre túto ich výnimočnosť a jednoduchú prípravu sú mimoriadne obľúbené medzi milovníkmi pečiva po celom svete a verte nám, že si ich zamilujete tiež.

Zdieľať

Vložiť komentár