Hrušky symbolizujú bohatstvo a úrodu, preto sú neraz súčasťou jesenných receptov a kulinárskych tradícií. Ich jemná, sladká chuť neodmysliteľne patrí k slnečným, ale aj k sychravejším dňom jesene. A práve počas takých dní sa bude priam hravo piecť náš šťavnatý obrátený hruškový koláč.
Ingrediencie
Cesto:
- 100 g masla
- 150 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 50 ml mlieka
- 1 PL bieleho jogurtu
- 210 g hladkej múky
- ⅓ ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL mletej škorice
- 2 hrušky
- štipka soli
Karamel:
- 120 g kryštálového cukru
- 2 PL javorového sirupu
- 70 ml 33 % smotany
- 30 g masla
*Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 – 12 kúskov.
Postup:
Príprava cesta:
- Maslo s cukrom vyšľaháme do svetlej peny.
- Postupne pridávame vajcia, mlieko a biely jogurt.
- Nakoniec pridáme sypké suroviny.
- Cesto poriadne vymiešame, aby sa všetky suroviny pekne spojili.
- Hrušky prekrojíme na polovice, stred vyrežeme a nakrájame ich na tenšie plátky.
- Plátky poukladáme do okrúhlej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie.
- Pripravíme karamel.
Príprava karamelu:
- Cukor roztopíme v hrnci.
- Keď je rozpustený a má správnu, teda krásnu jantárovú farbu, prilejeme k nemu javorový sirup, pridáme maslo a nakoniec aj smotanu.
- Karamel varíme približne 2 minúty.
Hrušky vo forme zalejeme najskôr horúcim karamelom a následne aj pripraveným cestom. Koláč pečieme pri 180 stupňoch Celzia približne 45 minút. Po dopečení necháme formu odstáť asi 7 minút, potom ju otočíme a koláč vyklopíme. Hrušky sa tak dostanú navrch a vytvoria krásnu skaramelizovanú vrstvu.
Buchtová sladká dielňa radí:
Po upečení uvoľníme okraje koláča, aby sa lepšie vyklápal z formy.
Dobré rady na záver:
- Hrušky sa výborne kombinujú s gaštanmi, vanilkou, so škoricou, zázvorom či s čokoládou, čo zvýrazňuje ich chuťový profil.
- Chystáte počas jesene rodinnú oslavu alebo inú významnú udalosť, ktorá sa nezaobíde bez torty? Vyskúšajte fantastickú hruškovú tortu s karamelom.
- Nie každý obľubuje hrušky, pokojne ich nahraďte jablkami.
Hrušky v sebe nesú atmosféru jesene nielen pre svoju sezónnosť, ale aj vzhľadom na ideálnu kombinovateľnosť chutí, ktoré sa hodia do mnohých rôznych receptov a štýlov koláčov, či už hľadáte niečo tradičné, alebo modernejšie.
Zdieľať