Obrátený hruškový koláč

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Hrušky symbolizujú bohatstvo a úrodu, preto sú neraz súčasťou jesenných receptov a kulinárskych tradícií. Ich jemná, sladká chuť neodmysliteľne patrí k slnečným, ale aj k sychravejším dňom jesene. A práve počas takých dní sa bude priam hravo piecť náš šťavnatý obrátený hruškový koláč.

Ingrediencie

Cesto:

  • 100 g masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 50 ml mlieka
  • 1 PL bieleho jogurtu
  • 210 g hladkej múky
  • ⅓ ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2 hrušky
  • štipka soli

Karamel:

  • 120 g kryštálového cukru
  • 2 PL javorového sirupu
  • 70 ml 33 % smotany
  • 30 g masla

*Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 – 12 kúskov.

Postup:

Príprava cesta:

  • Maslo s cukrom vyšľaháme do svetlej peny.
  • Postupne pridávame vajcia, mlieko a biely jogurt.
  • Nakoniec pridáme sypké suroviny.
  • Cesto poriadne vymiešame, aby sa všetky suroviny pekne spojili.
  • Hrušky prekrojíme na polovice, stred vyrežeme a nakrájame ich na tenšie plátky.
  • Plátky poukladáme do okrúhlej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie.
  • Pripravíme karamel.

Príprava karamelu:

  • Cukor roztopíme v hrnci.
  • Keď je rozpustený a má správnu, teda krásnu jantárovú farbu, prilejeme k nemu javorový sirup, pridáme maslo a nakoniec aj smotanu.
  • Karamel varíme približne 2 minúty.

Hrušky vo forme zalejeme najskôr horúcim karamelom a následne aj pripraveným cestom. Koláč pečieme pri 180 stupňoch Celzia približne 45 minút. Po dopečení necháme formu odstáť asi 7 minút, potom ju otočíme a koláč vyklopíme. Hrušky sa tak dostanú navrch a vytvoria krásnu skaramelizovanú vrstvu.

Buchtová sladká dielňa radí:

Po upečení uvoľníme okraje koláča, aby sa lepšie vyklápal z formy.

Dobré rady na záver:

  • Hrušky sa výborne kombinujú s gaštanmi, vanilkou, so škoricou, zázvorom či s čokoládou, čo zvýrazňuje ich chuťový profil.
  • Chystáte počas jesene rodinnú oslavu alebo inú významnú udalosť, ktorá sa nezaobíde bez torty? Vyskúšajte fantastickú hruškovú tortu s karamelom.
  • Nie každý obľubuje hrušky, pokojne ich nahraďte jablkami.

Hrušky v sebe nesú atmosféru jesene nielen pre svoju sezónnosť, ale aj vzhľadom na ideálnu kombinovateľnosť chutí, ktoré sa hodia do mnohých rôznych receptov a štýlov koláčov, či už hľadáte niečo tradičné, alebo modernejšie.

Zdieľať

Vložiť komentár