Ani v novom roku nepoľavujeme v príprave obľúbených zákuskov a koláčov. Jednými z nich sú aj vláčne orechové laskonky. Sú obľúbenou voľbou na akýkoľvek sviatok, preto ak ste si ich ešte nestihli vychutnať, teraz je ten správny čas. Tvorí ich krehká orechová škrupinka z bielkov a maslový krém, tiež s orechmi. Pripravte si ich spolu s nami.
Ingrediencie
Cesto:
- 180g bielkov
- 320g krupicového cukru
- 100g práškového cukru
- 150g mletých vlašských orechov
Plnka:
- 330g masla
- 200ml mlieka
- 15g Zlatého klasu
- 100g mletých vlašských orechov
- 200g práškového cukru
- 50g hnedého cukru
Postup:
Cesto:
- Bielky s krupicovým cukrom zohrejeme vo vodnom kúpeli tak, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Zmes šľaháme na mierne tuhý sneh.
- K snehu následne jemne primiešame práškový cukor a mleté orechy.
- Na plech dáme papier na pečenie a formu na laskonky.
- Na formu nanesieme pripravenú bielkovú zmes, rozotrieme a stierkou uhladíme. Formu opatrne zdvihneme. Takto pokračujeme, až kým nezaplníme celý plech.
- Následne môžeme takto pripraviť laskonky aj na ďalší plech, až kým neminieme celú bielkovú zmes.
- Pečieme pri 130 °C prvých 15 minút, potom teplotu znížime na 80 °C a sušíme približne 20 minút. To, že sú laskonky správne usušené, spoznáte podľa toho, že sa dajú ľahko odlepiť z plechu.
Plnka:
- Hnedý cukor roztopíme na karamel.
- Následne doň prilejeme polovicu mlieka. Varíme, až kým karamel nebude hladký, poriadne zmiešaný s mliekom.
- V druhej polovici mlieka rozmiešame Zlatý klas a vlejeme do karamelu. Varíme, kým zmes nezhustne.
- Hotový karamelový puding necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do svetlej peny. Následne po častiach primiešame vychladnutý puding a nakoniec orechy.
- Takto pripraveným krémom plníme laskonky.
Buchtová sladká dielňa radí: S bielkovou zmesou sa snažíme pracovať rýchlejšie, bielky majú tendenciu po čase „padnúť“.
Dobré rady na záver:
- Mleté orechy vopred zmiešajte s práškovým cukrom a až tak ich opatrne vmiešajte do vyšľahaných bielkov.
- S orechovými škrupinkami pracujte opatrne, cesto je veľmi krehké a ľahko sa láme.
- Pri príprave laskoniek pracujte so surovinami izbovej teploty – maslo, mlieko aj vajíčka vyberte z chladničky dostatočne vopred.
- Namiesto hnedého cukru môžete použiť na plnku aj kryštálový či krupicový cukor.
- Kým karamelový puding chladne, prekryte ho potravinárskou fóliou, aby sa vám na povrchu nespravila škrupinka.
- Ak máte radi kávové zákusky, do plnky môžete vmiešať aj lyžičku instantnej kávy.
Patria laskonky k vašim obľúbeným zákuskom? Ak áno, s akou plnkou ich najčastejšie pripravujete? Podeľte sa s nami o svoje tipy.
Zdieľať