Ich verzia so škoricou je vám iste známa, no vyskúšajte časť škorice zameniť za kardamóm. Nezameniteľná vôňa a chuť tejto koreniny v nadýchaných osích hniezdach prekvapí vašich blízkych. Kombinácia s hnedým cukrom dodá ten správny výsledný tón chutí. Vychutnajte si ich so šálkou čaju či kávy.
Ingrediencie
Na cesto:
- 270ml mlieka
- 250g hladkej múky
- 270g polohrubej múky
- ½ kocky čerstvého droždia
- štipka soli
- 100g roztopeného masla
- 20g hnedého cukru
Na plnku:
- 100g hnedého cukru
- 100g zmäknutého masla
- 1ČL mletej škorice
- 1ČL mletého kardamómu
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 15ks.
Postup:
- Všetky suroviny na cesto zmiešame.
- Cesto dáme kysnúť v uzavretej nádobe v chladničke do ďalšieho dňa.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 mm.
- Pripravíme plnku – hnedý cukor, škoricu, kardamóm a zmäknuté maslo spolu zmiešame.
- Zmesou potierame vyvaľkané cesto.
- Následne cesto zrolujeme do valca a krájame na 1,5 cm hrubé kúsky.
- Dáme podkysnúť ešte na 15 minút. Pečieme pri 200 °C 15 minút.
Buchtová sladká dielňa radí: Cesto pred vložením do nádoby pred kysnutím jemne potrieme olejom, po vykysnutí sa nebude lepiť na ruky.
Dobré rady na záver:
- Namiesto klasickej hladkej múky môžete použiť múku na pizzu, ktorá má vyšší podiel lepku a veľmi dobre sa hodí na prípravu kysnutého cesta.
- Krátko pred dopečením (približne 5 minút vopred) môžete osie hniezda poliať smotanou na šľahanie. Budú vláčnejšie a ešte chutnejšie.
- Chuť kardamómu v osích hniezdach si určite zamilujete, môžete preto pokojne vynechať škoricu a pripraviť si ich iba s ním.
- Na krájanie osích hniezd môžete použiť niť. Cesto sa vám nezdeformuje a hniezda budú krásne guľaté.
A čo vy, milí čitatelia, máte radi osie hniezda? Podeľte sa s nami o svoje tipy, ako ich pripraviť.
Zdieľať