S jarou prichádza nová energia, chuť a sviežosť. Ako si toto obdobie vychutnať ešte viac? Ľahkými, sviežimi ovocnými zákuskami, medzi ktoré jednoznačne patrí aj ovocná šarlota. Smotana a piškóty, ktoré sú základom tohto receptu, tvoria neodolateľnú kombináciu. Vyskúšajte si ju pripraviť aj vy.
Ingrediencie
Suroviny:
- 250g dlhých piškót
Na plnku:
- 250ml 33% smotany na šľahanie
- 200g kyslej smotany
- 250g tvarohu
- 100g práškového cukru
- 4 plátky želatíny
- 125g čerstvých jahôd
Na dozdobenie:
- 125g čerstvých jahôd
- 125g čerstvých malín
- 125g čerstvých čučoriedok
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 12 porcií.
Postup
- Pripravíme si dlhé piškóty a formu na pečenie s priemerom 18 cm.
- Boky a dno formy vystelieme piškótami. Tie, ktoré pôjdu po bokoch, budú poukladané dookola nastojato.
Príprava krému:
- Želatínu namočíme približne na 5 minút do studenej vody, aby napučala.
- Smotanu zohrejeme a rozpustíme v nej napučanú želatínu.
- Túto zmes zmiešame s kyslou smotanou, tvarohom a práškovým cukrom.
- Na menšie kocky nakrájame 125 g jahôd a primiešame ich do smotanového krému.
- Smotanový krém premiestnime do pripravenej formy vystlanej piškótami a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 8 hodín, najlepšie cez noc.
- Šarlotu dozdobíme čerstvým ovocím – čučoriedkami, malinami a jahodami.
Buchtová sladká dielňa radí
Dlhé piškóty zrežeme, resp. zarovnáme na jednom konci, aby lepšie držali po bokoch formy.
Dobré rady na záver
- Namiesto klasickej želatíny môžete použiť aj rastlinnú alternatívu – agar (prírodný produkt, ktorý sa vyrába a získava z morských rias a slúži ako želatína; nájdete ho vo väčších supermarketoch alebo v obchodoch so zdravou výživou vo forme prášku či vločiek).
- Do smotanovej zmesi môžete pridať vanilkový struk či bôby tonka. Jemná vanilková chuť v kréme v kombinácii s ovocím vynikne.
- Ovocie použite podľa vlastného výberu a chuti. Ak máte radi exotickejšiu chuť, mangom, marakujou či ananásom nič nepokazíte.