Krehké orechové cesto v tvare rožteka a lahodný čokoládový krém charakterizujú obľúbené parížske rožteky. Vyskúšajte si tento zákusok rozplývajúci sa na jazyku pripraviť podľa nášho receptu. Zvládne ho aj úplný začiatočník či začiatočníčka. Smelo do toho!
Ingrediencie
Na cesto:
- 180g mletých vlašských orechov
- 120g práškového cukru
- 70g polohrubej múky
- 1 vajce
Na krém:
- 2 žĺtky
- 1 vajce
- 180g kryštálového cukru
- 70ml vody
- 280g masla
- 30g kakaa
- 180g 54 % belgickej čokolády
Na čokoládovú polevu:
- 200g 54 % belgickej čokolády
- 80g kokosového oleja
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 25 kusov.
Postup:
- Mleté vlašské orechy zmiešame s práškovým cukrom, polohrubou múkou a vajíčkom.
- Pripravené cesto vložíme do cukrárskeho vrecka, na ktorého konci spravíme nožnicami dierku s priemerom 1 cm.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame cesto do tvaru C vo veľkosti 6 cm na dĺžku, pričom medzi jednotlivými nanesenými cestami necháme medzeru aspoň 2 cm.
- Pečieme pri 160 °C približne 20 minút.
Príprava krému:
- Do mixéra vložíme vajce a žĺtky a začneme ich šľahať na miernych otáčkach.
- V hrnci medzitým zohrejeme cukor a vodu. Varíme približne 3 minúty, kým nám vznikne sirup.
- Horúci sirup pomaly lejeme k vajíčkovej zmesi a poriadne zašľaháme.
- Šľaháme, kým zmes nevychladne, a po kockách pridávame maslo.
- Následne pridáme vychladnutú roztopenú čokoládu a kakao.
- Hotový krém presunieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nanesieme na upečené korpusy.
- Takto pripravené rožky dáme vychladiť aspoň na jednu hodinu.
- Medzitým si pripravíme polevu. Roztopíme čokoládu s kokosovým olejom.
- Do mierne vychladnutej polevy opatrne namáčame rožky len časťou s krémom, a to tak, aby orechový korpus zostal odhalený.
- Znovu dáme chladiť na hodinu, aby poleva stuhla.
Buchtová sladká dielňa radí: Dáme si pozor a korpusy nepečieme dlho, aby neboli príliš vysušené. Ak je pripravený krém trochu redší, dáme ho na pár minút zachladiť do chladničky.
Dobré rady na záver:
- Možno poznáte postup prípravy žĺtkového krému nad parou, no je zdĺhavejší. Postup s horúcim sirupom je rýchlejší a dosiahnete ním rovnaký efekt.
- Správne usušené rožteky sa ľahko oddeľujú od papiera na pečenie.
- Dajte pozor, nech je čokoládový krém pri nanášaní dostatočne vychladený, aby sa neroztekal.
- Parížske rožteky chutia najlepšie na druhý deň, keď sa všetky chute spoja.
- V prípade, že nebudete mať k dispozícii belgickú čokoládu, môžete použiť aj klasickú horkú s vyšším percentom kakaa.
Týmto lahodným zákuskom rozhodne potešíte svojich blízkych a nemal by chýbať ani na sviatočnom stole. Milí čitatelia, ak sa rozhodnete pripraviť si parížske rožteky podľa nášho receptu, dajte nám vedieť, ako vám chutili.
Zdieľať