Plnka z mascarpone doplnená kúskami čerstvých jahôd a zabalená v krehkom snehovom pláte. Reč je o Pavlovovej roláde, ktorá vás poteší chrumkavou štruktúrou navrchu a jemnosťou vnútri. Táto elegantná „pani“ mini pavloviek sa teší veľkej obľube a nemala by chýbať na vašom stole na najbližšej rodinnej oslave či posedení s priateľmi. Vyzerá a chutí úžasne. Presvedčte sa a pripravte si ju podľa nášho receptu.
Ingrediencie
Korpus:
- 5 bielkov
- 250g krupicového cukru
- 2PL citrónovej šťavy
- 1PL zemiakového škrobu
Plnka:
- 250g mascarpone
- 150ml 33% smotany na šľahanie
- 20g krupicového cukru
Na dozdobenie:
- 250g čerstvých jahôd
- 125g čerstvých malín
* Z uvedeného množstva vznikne približne 10 porcií rolády.
Postup
- Bielky s cukrom a citrónovou šťavou šľaháme na malých otáčkach približne 7 minút, až kým nevznikne lesklý a tuhý sneh.
- Pridáme škrob, zvýšime otáčky a šľaháme do tuhej peny.
- Penu presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme špachtľou približne do rozmeru 25 × 35 cm.
- Pečieme pri 180 °C 10 minút, potom teplotu znížime na 130 °C a dopekáme 20 minút.
- Upečený korpus ešte za tepla zrolujeme a necháme vychladnúť.
- Plnku pripravíme vymiešaním smotany na šľahanie, mascarpone a cukru.
- Plnku nanesieme na odrolovaný vychladnutý korpus, časť jahôd nakrájaných na malé kúsky naň poukladáme a zrolujeme.
- Roládu dáme zachladiť zhruba na 2 hodiny a dozdobíme čerstvým ovocím.
Buchtová sladká dielňa radí
Pri zdobení Pavlovovej rolády dáme navrch trošku zvyšného krému, aby ovocie dobre držalo.
Dobré rady na záver
- Bielky musia byť vyšľahané do poriadne tuhej peny – sneh by mal na metličke zo šľahača držať a nepadnúť.
- Pri pečení Pavlovovej rolády berte do úvahy svoju rúru, nie každá pečie rovnako.
- Snažte sa, aby ste mali rovnaký rozmer rozotretej bielkovej peny na plechu. Vtedy bude mať roláda správnu hrúbku a bude sa vám s ňou dobre pracovať.