Premýšľate, čo najbližšie upečiete? Bábovka je vďačný dezert – jej príprava zvyčajne nezaberie veľa času a dá sa variovať na veľa spôsobov. Tak je to aj v tomto prípade. Kakaová plnená bábovka v sebe ukrýva tvarohový krém s karamelom, ktorého chuť podčiarkne aj samotná karamelová poleva. Hoci recept sa môže javiť ako hotová veda, nedajte sa odradiť. Ak ju vyskúšate, chuťou vás rozhodne ohromí.
Ingrediencie
Cesto:
- 150 g masla
- 3 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 190 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- 30 g kakaa
- 30 ml mlieka
- 1 ČL kypriaceho prášku
Karamel:
- 200 ml 33 % smotany na šľahanie
- 200 g kryštálového cukru
Plnka:
- 120 g mascarpone
- 120 g tvarohu
- ½ ČL kukuričného škrobu
- 60 ml karamelu
- 70 g práškového cukru
- 1 vajce
Poleva:
- 3 PL karamelu
- 1 PL mascarpone
* Na prípravu bola použitá forma na bábovku s priemerom 18 cm. Z tohto množstva surovín pripravíte približne 8 – 10 ks.
Postup:
Príprava karamelu:
- Ako prvý pripravíme karamel, ktorý sa použije do plnky a rovnako na polevu.
- Kryštálový cukor roztopíme na jantárovú farbu. Dávame pozor, aby sa nepripálil.
- Následne doň pridáme smotanu, ktorú predtým môžeme mierne zohriať. Miešame, kým sa karamel úplne nerozpustí.
- Necháme ho vychladnúť.
- Odložíme si z neho 60 ml do plnky.
Príprava bábovky:
- Najskôr pripravíme karamelovú plnku, a to zmiešaním všetkých surovín – stačí ich zmiešať ručne špachtľou. Plnku zatiaľ odložíme.
- Na prípravu cesta vymiešame maslo s kryštálovým cukrom do svetlej peny.
- Po jednom pridáme vajcia a mlieko.
- Nakoniec do zmesi primiešame sypké suroviny – múku, kypriaci prášok a kakao –, ktoré môžeme vopred spolu zmiešať v miske.
- Do vymastenej a múkou aj kakaom vysypanej formy s priemerom 18 cm nalejeme ⅔ pripraveného kakaového cesta.
- Cesto po okrajoch rozotrieme smerom nahor. Potom naň nalejeme pripravenú karamelovú plnku.
- Nakoniec do formy nanesieme zvyšné kakaové cesto.
- Pečieme pri teplote 180 °C približne 60 minút.
- Po dopečení necháme bábovku vychladnúť vo forme.
- Nakoniec ju polejeme karamelovou polevou, ktorú pripravíme zmiešaním 3 PL zvyšného karamelu a 1 PL mascarpone.
Buchtová sladká dielňa radí:
Karamelovú plnku len dôkladne premiešame, nešľaháme. Šľahaním by totiž v upečenej bábovke mohli vzniknúť neželané bubliny.
Dobré rady na záver:
- Nič sa nestane, ak do plnky pridáte iba tvaroh a mascarpone vynecháte. Získate intenzívnejšiu tvarohovú chuť.
- Experimentovať môžete napríklad výmenou klasického kakaa za čierne. Docielite ešte väčší kontrast medzi cestom a plnkou. Chuť to výrazne neovplyvní.
- Ak vám zostalo viac karamelu, použite ho na polevu a pripravte väčšie množstvo. Karamelu nikdy nie je dosť.
- Namiesto karamelovej polevy môžete skúsiť aj kakaovú.
- Množstvo surovín zdvojnásobte, ak máte väčšiu formu.
Plnenú bábovku si vychutnáte napríklad so šálkou lahodnej kávy. Vyskúšate si ju pripraviť podľa nášho receptu? Ak áno, dajte nám vedieť, ako vám chutila.
Zdieľať