Pomarančové scones s brusnicami

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Máte chuť na niečo sladké, no pritom netradičné? Odpoveďou môžu byť scones tradičná sladká škótska pochúťka, neoddeliteľná súčasť raňajok či popoludňajšieho posedenia pri čaji. Chvíľu trvalo, kým sa u nás udomácnili, no v súčasnosti kraľujú rebríčkom obľúbenosti. Keďže sa pečú v rôznych variáciách, vyskúšali sme scones v kombinácii pomaranča a brusníc. Uvidíte, neoľutujete.

Ingrediencie

Cesto:

  • 120 g veľmi studeného masla
  • 250 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 120 ml 33 % smotany
  • kôra z ½ pomaranča
  • 50 ml pomarančovej šťavy
  • ⅓ KL sódy bikarbóny
  • 1 KL vanilkovej pasty
  • 1 väčšie vajce
  • 100 g sušených brusníc
  • štipka soli

Na potretie:

  • 2 PL 33 % smotany
  • 1 PL kryštálového cukru

Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 kúskov.

Postup:

  • Studené maslo nastrúhame na strúhadle a zmiešame s ostatnými surovinami.
  • Z cesta vytvarujeme guľu a z nej následne disk s priemerom 20 až 23 cm.
  • Tento disk nakrájame na 10 rovnakých trojuholníkov.
  • Mierne ich od seba oddelíme a potrieme 33 % smotanou.
  • Na záver ich ešte posypeme kryštálovým cukrom.
  • Pred pečením ich vložíme do chladničky na 15 minút.
  • Pečieme ich na 200 °C približne 20 minút.

Buchtová sladká dielňa radí:

Maslo pred strúhaním vložíme na pár minút do mrazničky. Lepšie sa s ním bude pracovať a scones budú oveľa krehkejšie.

Dobré tipy na záver:

  • Do scones môžete primiešať čokoľvek, čo máte radi – čučoriedky, hrozienka, sušené ovocie, citrónovú kôru, kúsky čokolády, alebo ich nechajte len tak.
  • Základom úspechu je správna textúra – jemná a drobivá, ale nie suchá.
  • Najlepšie chutia ešte teplé, tak šup na ne!

Pomarančové scones s brusnicami by sme mohli zhrnúť nasledujúco: jednoduchý recept, rýchla príprava, veľká pochúťka. Ich čaro spočíva v tom, že sú nenáročné, no luxusné, pričom dokonale spájajú pohodové domáce pečenie a eleganciu tradičnej kuchyne. Skúsite ich aj vy?

Zdieľať

Vložiť komentár