Máte chuť na niečo sladké, no pritom netradičné? Odpoveďou môžu byť scones – tradičná sladká škótska pochúťka, neoddeliteľná súčasť raňajok či popoludňajšieho posedenia pri čaji. Chvíľu trvalo, kým sa u nás udomácnili, no v súčasnosti kraľujú rebríčkom obľúbenosti. Keďže sa pečú v rôznych variáciách, vyskúšali sme scones v kombinácii pomaranča a brusníc. Uvidíte, neoľutujete.
Ingrediencie
Cesto:
- 120 g veľmi studeného masla
- 250 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 120 ml 33 % smotany
- kôra z ½ pomaranča
- 50 ml pomarančovej šťavy
- ⅓ KL sódy bikarbóny
- 1 KL vanilkovej pasty
- 1 väčšie vajce
- 100 g sušených brusníc
- štipka soli
Na potretie:
- 2 PL 33 % smotany
- 1 PL kryštálového cukru
Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 kúskov.
Postup:
- Studené maslo nastrúhame na strúhadle a zmiešame s ostatnými surovinami.
- Z cesta vytvarujeme guľu a z nej následne disk s priemerom 20 až 23 cm.
- Tento disk nakrájame na 10 rovnakých trojuholníkov.
- Mierne ich od seba oddelíme a potrieme 33 % smotanou.
- Na záver ich ešte posypeme kryštálovým cukrom.
- Pred pečením ich vložíme do chladničky na 15 minút.
- Pečieme ich na 200 °C približne 20 minút.
Buchtová sladká dielňa radí:
Maslo pred strúhaním vložíme na pár minút do mrazničky. Lepšie sa s ním bude pracovať a scones budú oveľa krehkejšie.
Dobré tipy na záver:
- Do scones môžete primiešať čokoľvek, čo máte radi – čučoriedky, hrozienka, sušené ovocie, citrónovú kôru, kúsky čokolády, alebo ich nechajte len tak.
- Základom úspechu je správna textúra – jemná a drobivá, ale nie suchá.
- Najlepšie chutia ešte teplé, tak šup na ne!
Pomarančové scones s brusnicami by sme mohli zhrnúť nasledujúco: jednoduchý recept, rýchla príprava, veľká pochúťka. Ich čaro spočíva v tom, že sú nenáročné, no luxusné, pričom dokonale spájajú pohodové domáce pečenie a eleganciu tradičnej kuchyne. Skúsite ich aj vy?
Zdieľať