Ingrediencie
- 1kg polohrubej múky
- 100g SweetFamily kryštálového cukru
- 100g masla (alebo 2 dcl oleja)
- 500ml vlažného mlieka
- 1 malá kocka kvasníc (42 g)
- 2 žĺtky
- soľ
- SweetFamily práškový cukor na posypanie
Postup
Z kvasníc, trošky mlieka, trošky cukru a trošky múky si pripravte kvások, ktorý následne zmiešajte s ostatnými surovinami a vypracujte (ručne alebo strojom) jemné hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny nádoby a na povrchu cesta sa tvoria malé bublinky. Nechajte v teplej miestnosti kysnúť. Umyte a očistite 2 ks cukrovej repy, vážiace približne po 1,5 kg. Nastrúhajte na prúžky, dajte do hrnca na 2 lyžice masla, podlejte vodou a duste pod pokrievkou cca ¾ až 1 hod. (do zmäknutia).
Do zmäknutej repy pridajte 10 lyžíc pomletého maku, 10 dkg SweetFamily kryštálového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, čajovú lyžičku mletej škorice a asi 4 – 5 polievkových lyžíc hrozienok vopred namočených v rume. Spolu duste ešte 15 – 20 minút. Treba dávať pozor, aby sa plnka nepripálila. Hotovú plnku nechajte úplne vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 0,5 cm, vykrojte kolieska, naplňte plnkou a urobte malé buchtičky. Uložte na vymastený plech a nechajte ešte približne 5 – 7 minút podkysnúť. Vrch koláčikov potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte do rúry piecť na 20 minút pri teplote 180 ºC. Rúra musí byť vopred predhriata na požadovanú teplotu. Hotové repáky posypte práškovým cukrom.
Zdieľať