Ryžový nákyp je vďačným hlavným jedlom, ale i dezertom v akomkoľvek ročnom období. Skvelé je, že ho môžete podávať s rôznymi druhmi prísad podľa vlastnej chuti. Potešte celú rodinu a pripravte si s nami recept na chutný a rýchly ryžový nákyp s broskyňami.
Ingrediencie
- 1l mlieka
- 300g guľatozrnnej ryže
- 500g zaváraných broskýň
- štipka mletého vanilkového bourbonu (prípadne tekutý vanilkový extrakt)
- 6 vajec
- kôra z ½ citróna
- 150g krupicového cukru
- 150g masla
- štipka soli
- práškový cukor na posypanie
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 8 porcií.
* Odporúčame použiť plech s rozmermi 20 × 30 cm.
Postup:
- Ryžu spolu so štipkou mletého vanilkového bourbonu si uvaríme v mlieku až do zhustnutia. Následne necháme zmes vychladnúť.
- Zmäknuté maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridávame po jednom žĺtku a citrónovú kôru, kým sa nám všetko nespojí.
- Následne po lyžiciach pridávame uvarenú ryžu. Zmes stačí v tomto kroku miešať už len ručne.
- Nakoniec k ryžovej zmesi primiešame vyšľahané bielky. Zľahka, postupne, aby sme ich nerozbili. Mali by dopomôcť k tomu, aby bol nákyp v konečnom dôsledku ľahký a vláčny.
- Polovicu zmesi nanesieme na plech a na ňu poukladáme broskyne. Následne nanesieme zvyšnú polovicu zmesi.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C po dobu 50 minút.
- Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Dobré rady na záver:
- Na prípravu ryžového nákypu je najvhodnejšia drobnozrnná a guľatozrnná ryža. Počas mäknutia uvoľňuje škrob, vďaka ktorému sa vytvorí hustá kaša.
- Lahodnosť nákypu docielite správnym vyšľahaním žĺtkov s cukrom do jemnej peny. Nadýchanosť zase kvalitným našľahaním bielkov. Určite si dajte záležať a tieto kľúčové kroky nepodceňujte.
- Pri ukladaní broskýň, ale aj iného zaváraného ovocia dajte pozor, aby sa na ryžovú zmes nedostalo príliš veľa šťavy z kompótu – mohla by ovplyvniť jej konzistenciu.
- Pre šťavnatejšiu chuť môžete hotový ryžový nákyp pri servírovaní poliať šťavou z kompótu.
Milí čitatelia, máte radi ryžový nákyp s ovocím alebo naopak, radšej bez neho? Pocukrovaný alebo radšej nie? Ak sa rozhodnete náš recept pripraviť, budeme radi, ak sa podelíte o vaše výtvory, prípadne zašlete tipy na prípravu či vylepšenie.
Zdieľať