Ryžový nákyp s broskyňami

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Ryžový nákyp je vďačným hlavným jedlom, ale i dezertom v akomkoľvek ročnom období. Skvelé je, že ho môžete podávať s rôznymi druhmi prísad podľa vlastnej chuti. Potešte celú rodinu a pripravte si s nami recept na chutný a rýchly ryžový nákyp s broskyňami.

Ingrediencie

  • 1l mlieka
  • 300g guľatozrnnej ryže
  • 500g zaváraných broskýň
  • štipka mletého vanilkového bourbonu (prípadne tekutý vanilkový extrakt)
  • 6 vajec
  • kôra z ½ citróna
  • 150g krupicového cukru
  • 150g masla
  • štipka soli
  • práškový cukor na posypanie

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 8 porcií.

* Odporúčame použiť plech s rozmermi 20 × 30 cm.

Postup:

  • Ryžu spolu so štipkou mletého vanilkového bourbonu si uvaríme v mlieku až do zhustnutia. Následne necháme zmes vychladnúť.
  • Zmäknuté maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridávame po jednom žĺtku a citrónovú kôru, kým sa nám všetko nespojí.
  • Následne po lyžiciach pridávame uvarenú ryžu. Zmes stačí v tomto kroku miešať už len ručne.
  • Nakoniec k ryžovej zmesi primiešame vyšľahané bielky. Zľahka, postupne, aby sme ich nerozbili. Mali by dopomôcť k tomu, aby bol nákyp v konečnom dôsledku ľahký a vláčny.
  • Polovicu zmesi nanesieme na plech a na ňu poukladáme broskyne. Následne nanesieme zvyšnú polovicu zmesi.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C po dobu 50 minút.
  • Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Dobré rady na záver:

  • Na prípravu ryžového nákypu je najvhodnejšia drobnozrnná a guľatozrnná ryža. Počas mäknutia uvoľňuje škrob, vďaka ktorému sa vytvorí hustá kaša.
  • Lahodnosť nákypu docielite správnym vyšľahaním žĺtkov s cukrom do jemnej peny. Nadýchanosť zase kvalitným našľahaním bielkov. Určite si dajte záležať a tieto kľúčové kroky nepodceňujte.
  • Pri ukladaní broskýň, ale aj iného zaváraného ovocia dajte pozor, aby sa na ryžovú zmes nedostalo príliš veľa šťavy z kompótu – mohla by ovplyvniť jej konzistenciu.
  • Pre šťavnatejšiu chuť môžete hotový ryžový nákyp pri servírovaní poliať šťavou z kompótu.

Milí čitatelia, máte radi ryžový nákyp s ovocím alebo naopak, radšej bez neho? Pocukrovaný alebo radšej nie? Ak sa rozhodnete náš recept pripraviť, budeme radi, ak sa podelíte o vaše výtvory, prípadne zašlete tipy na prípravu či vylepšenie.

Zdieľať

Vložiť komentár