Šišky s džemom pozná azda každý. No už ste skúšali vymeniť džem za lahodný pudingový krém? Nadýchané domáce plnené šišky s vanilkovým krémom zapôsobia na všetky vaše chuťové bunky. Sú perfektné ako sladká odmena aj ako obed. Pripravte si ich podľa nášho receptu.
Ingrediencie
Cesto:
- 260 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 150 ml teplého mlieka
- 2 PL rumu
- 30 g zmäknutého masla
- 10 ml oleja
- 1 PL kryštálového cukru
- ½ čerstvého droždia
- ¼ ČL soli
Vanilkový krém:
- 2 žĺtky
- 180 ml mlieka
- 70 g kryštálového cukru
- 20 g Zlatého klasu
- 50 g zmäknutého masla
- vanilkový extrakt alebo štipka mletej vanilky
- 1 PL rumu
Na dokončenie:
- 700 ml slnečnicového oleja na vysmážanie
- 20 g vanilínového cukru
- 20 g krupicového cukru
* Z uvedeného množstva pripravíme cca 22 šišiek.
Postup
Vanilkový krém:
- Do hrnca dáme 130 ml mlieka, cukor, rum a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí.
- V druhej miske zmiešame žĺtky, Zlatý klas, vanilkový extrakt a zvyšných 50 ml mlieka.
- Zohriate mlieko po lyžičkách prilievame do žĺtkovej zmesi. Aby sme vyrovnali teploty, postačí pridať mlieko na dvakrát.
- Nakoniec žĺtkovú zmes prelejeme k mliečnej a uvaríme hustý puding. Ešte do teplého pudingu pridáme zmäknuté maslo a premiešame.
- Uvarený puding prelejeme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
Kysnuté cesto na šišky:
- Z droždia, vlažného mlieka, cukru a jednej lyžice múky pripravíme kvások. Trvá to približne 20 minút.
- Kvások zmiešame so všetkými ostatnými surovinami a vypracujeme elastické cesto.
- Cesto necháme 60 minút kysnúť na teplom mieste.
- Následne ho rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme z neho šišky. Potom ich necháme ešte ďalších 15 minút podkysnúť.
- V hrnci zohrejeme olej na 180 °C a šišky vysmažíme.
- Ešte teplé ich obalíme v zmesi krupicového a vanilínového cukru.
- Pripravený a vychladený vanilkový krém premiešame a preložíme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou.
- Do šišiek spravíme malú dieru a naplníme ich krémom.
Buchtová sladká dielňa radí:
Vysmažené šišky poukladáme na papierovú utierku, aby do nej vsiakol prebytočný olej.
Dobré rady na záver:
- Pri príprave kysnutého cesta na šišky pracujte so surovinami izbovej teploty.
- Pri vysmážaní skutočne nešetrite olejom. Šišky by mali v tuku plávať. To, že sú správne vysmažené, zistíte tak, že po ich obvode sa vytvorí bledý pás.
- Šišky môžete posypať kúskami lyofilizovaného ovocia, kokosom alebo napríklad mletými mandľami, ktoré ozvláštnia ich chuť aj vzhľad.
- Najlepšie chutia čerstvé, podľa toho si prispôsobte aj dávku surovín.