Slivkové gule

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Tradičná slovenská kuchyňa ukrýva mnoho pokladov. Jedným z nich sú aj slivkové gule zo zemiakového cesta poliate bohatou dávkou roztopeného masla. Mnohí si ich pamätajú pripravované najmä svojimi babičkami či mamami. Môžete si ich vychutnať ako sladké hlavné jedlo alebo ako dezert. Naučte sa ich pripravovať aj vy. Prinášame vám jednoduchý recept s postupom, podľa ktorého to hravo zvládnete.

Ingrediencie

Suroviny na cesto:

  • 950g zemiakov
  • 400g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1ČL soli

Náplň:

  • 150g čerstvých sliviek

Suroviny na dochutenie:

  • 200g strúhanky
  • 150g masla
  • 3PL kryštálového cukru
  • 200g mletého maku
  • práškový cukor

Postup:

  • Zemiaky uvaríme v šupke a necháme poriadne vychladnúť. Ošúpeme ich a najemno nastrúhame.
  • V miske zmiešame polohrubú múku, soľ, nastrúhané zemiaky a vajíčka. Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré následne vytvarujeme do šúľka s priemerom približne 6 cm.
  • Z cesta odkrajujeme kúsky hrubé 1,5 cm, vkladáme do nich umyté a vykôstkované celé slivky a tvarujeme guľky. Tie varíme v osolenej vode 8 – 10 minút.
  • Pripravíme si suroviny na posypanie. Maslo roztopíme a necháme mierne zhnednúť, ⅔ z neho odlejeme, do zvyšnej časti nasypeme strúhanku s krupicovým cukrom a mierne opražíme.
  • Na druhý variant v miske zmiešame mletý mak s práškovým cukrom a roztopíme rovnaké množstvo masla.
  • Slivkové gule servírujeme so strúhankou a s roztopeným maslom alebo s makom a roztopeným maslom.

Buchtová sladká dielňa radí: Na prípravu slivkových guliek používajte výlučne tvrdé slivky. Mäkké môžu mať tendenciu vytekať z cesta.

Dobré rady na záver:

  • Čím jemnejšie nastrúhate zemiaky, tým jemnejšie bude výsledné cesto.
  • To, že sú gule uvarené, zistíte aj tak, že začnú plávať na povrchu.
  • Opraženie strúhanky určite nevynechajte, práve tá dodá celému pokrmu skvelú chuť.
  • Namiesto maku môžete použiť aj pomleté vlašské orechy.
  • Ak nebudete mať dostatok sliviek a zvýši vám cesto, nevyhadzujte ho. Urobte z neho šúľance, ktoré môžete servírovať rovnakým spôsobom.
  • Pokiaľ vám doma chýbajú čerstvé slivky, môžete použiť aj slivkový džem.

A s čím si radi vychutnávate slivkové gule vy, milí čitatelia? Podeľte sa s nami o svoje tipy na ich prípravu či servírovanie.

Zdieľať

Vložiť komentár