Svieža tvarohová plnka v kombinácii s kakaovým cestom je ideálnou maškrtou počas teplých letných dní. Navyše vďaka hutnej konzistencii si ju môžete pribaliť na kratšiu prechádzku či piknik. Strúhaný tvarohový koláč je absolútnou klasikou, preto jeho domácu verziu neváhajte zakomponovať do repertoáru pečenia.
Ingrediencie
Suroviny na cesto:
- 70g hladkej múky
- 150g práškového cukru
- 20g kakaa
- 250g masla
- 3 žĺtky
Plnka:
- 300g hrudkového tvarohu
- 200g roztierateľného tvarohu
- kôra z 1/2 citróna
- 60g krupicového cukru
- 20g vanilkového cukru
- 3 bielky
- 1PL Zlatého klasu
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 15 porcií.
Postup:
- Múku, práškový cukor, žĺtky, kakao a maslo spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré dáme zachladiť na 30 minút.
- Pripravíme si tvarohovú plnku zmiešaním všetkých surovín okrem bielkov. Z tých vyšľaháme sneh a primiešame ho do tvarohovej zmesi.
- Cesto rozdelíme na dva rovnaké diely. Jeden diel nastrúhame na dno formy s rozmerom 20 x 20 cm, rozotrieme naň tvarohovú plnku a druhý diel cesta opäť nastrúhame.
- Pečieme približne 30 minút pri 180 °C.
Dobré rady na záver:
- Vypracované cesto pred vložením do chladničky zabaľte do potravinovej fólie, prípadne vložte do uzatvárateľnej nádoby – zabránite tak nežiaducemu napáchnutiu.
- Pri príprave tvarohovej plnky postačí vymiešať suroviny metličkou. Na sneh však použite výkonný ručný mixér, kde pri najvyššom stupni dosiahnete požadovaný výsledok.
- Vyšľahaný sneh zľahka primiešajte do tvarohovej zmesi, aby sa nevytvorili hrudky. Dobrým pomocníkom vám bude v tomto prípade cukrárska stierka.
- Na dno formy môžete použiť papier na pečenie, prípadne formu vymastite maslom a vysypte múkou.
- Koláč podávajte vychladený. Ideálne je, ak ho po vychladnutí necháte ešte cez noc odstáť v chladničke – všetky suroviny sa dokonale prepoja, koláč sa usadí a bude jednoduchšie ho nakrájať.
Milí čitatelia, ak ste náš recept vyskúšali, určite nám dajte vedieť. Potešíme sa aj novým tipom z vašej kuchyne!
Zdieľať