Tekvica, škorica, vanilka a slaný karamel v spojení s vláčnym cestom budú tou správnou kombináciou na privítanie chladných víkendov. Vyskúšajte recept na šťavnatú tekvicovú tortu so slaným karamelom v sprievode pekanových orechov.
Ingrediencie
Korpus:
- 6 vajec
- 170g trstinového cukru
- 30g masla
- 80ml oleja
- 180g hladkej múky
- 1ČL kypriaceho prášku
- 1ČL sódy bikarbóny
- štipka soli
- 1ČL mletej vanilky
- kôra z ½ biopomaranča
- 150g tekvice hokkaido
- 150ml vody
- 1ČL mletej škorice
- 200g pekanových orechov
Slaný karamel:
- 200g kryštálového cukru
- ⅓ČL soli
- 200ml 33% smotany
- šťava z 1 pomaranča
Krém:
- 500g mascarpone
- 200g krémového syra
- 100ml 33% smotany
- 3PL slaného karamelu
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 16 porcií/rezov.
Postup
Tekvicový korpus:
- Osem pekanových orechov si odložíme bokom. Neskôr ich použijeme pri zdobení.
- Tekvicu nakrájame na malé kocky a zľahka opražíme na masle. Pridáme štipku soli, 1 ČL mletej škorice, 1 ČL mletej vanilky, podlejeme trochou vody (približne 150 ml) a necháme 20 minút dusiť.
- Po uvarení tekvicu rozmixujeme a necháme celkom vychladnúť.
- Medzitým môžeme zomlieť zvyšok pekanových orechov.
- Následne oddelíme bielky od žĺtkov a 170 g trstinového cukru vyšľaháme s bielkami do tuhej peny. K žĺtkom pridáme olej, kôru z pomaranča a dobre premiešame. Potom zmes primiešame k bielkovej pene.
- Pridáme 180 g múky, pomleté pekanové orechy,1 ČL kypriaceho prášku, 1 ČL sódy bikarbóny a nakoniec zľahka primiešame tekvicové pyré. Cesto nalejeme do formy s priemerom 18 cm a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 50 minút. Špáradlom kontrolujeme, či je stred upečený.
- Korpus po upečení necháme vychladnúť a prekrojíme na tri rovnaké diely.
Slaný karamel:
- V hrnci roztopíme 200 g kryštálového cukru na karamel jantárovej farby a opatrne k nemu prilejeme 200 ml smotany na šľahanie. Smotana môže počas prilievania prskať, preto buďte opatrní a ideálne pracujte s takou, ktorá má izbovú teplotu.
- Karamel varíme do mierneho zhustnutia približne 5 minút, potom pridáme ⅓ ČL soli a premiešame.
- Následne ho necháme celkom vychladnúť. Odoberieme 3 PL karamelu a zmiešame ho s pomarančovou šťavou – poslúži na pokvapkanie korpusu.
Krém:
- Krém pripravíme zmiešaním mascarpone, krémového syra, smotany a 3 PL čistého karamelu. Z pripraveného krému odložíme 5 PL.
- Korpus pokvapkáme karamelovo-pomarančovou omáčkou a následne naň nanesieme krém. Takto pokračujeme aj s ďalšími korpusmi, až nakoniec tortu obtrieme krémom celú a dáme ju zachladiť aspoň na 8 hodín.
- Po stuhnutí obtrieme tortu druhýkrát a dozdobíme zvyšným krémom, čistým karamelom a pekanovými orechmi, ktoré sme si odložili.
Buchtová sladká dielňa radí
Suroviny primiešavame do cesta opatrne, aby nám „nespadol“ jeho objem.
Dobré rady na záver
- Pri krájaní korpusu si môžete pomôcť obručou na krájanie, prípadne nastaviteľným strunovým krájačom.
- S korpusom pracujte, až keď je úplne vychladnutý. Vyplatí sa to najmä pri krájaní – rez bude rovnomernejší a zároveň sa korpus nebude mrviť.
- Karamel počas varenia nespúšťajte z očí a pravidelne miešajte, aby sa nepripálil.
- Pokiaľ vám slaný karamel zvýši, môžete ho odložiť do uzatvárateľnej sklenej nádoby a použiť neskôr na iný recept. V chladničke by vám mal vydržať zhruba dva týždne.
- Pekanové orechy môžete pred ozdobením torty mierne opiecť na suchej panvici. Zvýrazníte tým ich špecifickú chuť.
- Pri nanášaní krému navrch torty vám pomôže cukrárske vrecko a špička, pomocou ktorých docielite elegantný vzhľad.
Milí čitatelia, dajte nám vedieť, aké sladké dobroty zvyknete pripravovať z tekvice. Tešíme sa na jesenné inšpirácie z vašej kuchyne.
Zdieľať