Tekvicová torta so slaným karamelom a s pekanovými orechmi

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Tekvica, škorica, vanilka a slaný karamel v spojení s vláčnym cestom budú tou správnou kombináciou na privítanie chladných víkendov. Vyskúšajte recept na šťavnatú tekvicovú tortu so slaným karamelom v sprievode pekanových orechov.

Ingrediencie

Korpus:

  • 6 vajec
  • 170g trstinového cukru
  • 30g masla
  • 80ml oleja
  • 180g hladkej múky
  • 1ČL kypriaceho prášku
  • 1ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 1ČL mletej vanilky
  • kôra z ½ biopomaranča
  • 150g tekvice hokkaido
  • 150ml vody
  • 1ČL mletej škorice
  • 200g pekanových orechov

Slaný karamel:

  • 200g kryštálového cukru
  • ⅓ČL soli
  • 200ml 33% smotany
  • šťava z 1 pomaranča

Krém:

  • 500g mascarpone
  • 200g krémového syra
  • 100ml 33% smotany
  • 3PL slaného karamelu

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 16 porcií/rezov.

Postup

Tekvicový korpus:

  • Osem pekanových orechov si odložíme bokom. Neskôr ich použijeme pri zdobení.
  • Tekvicu nakrájame na malé kocky a zľahka opražíme na masle. Pridáme štipku soli, 1 ČL mletej škorice, 1 ČL mletej vanilky, podlejeme trochou vody (približne 150 ml) a necháme 20 minút dusiť
  • Po uvarení tekvicu rozmixujeme a necháme celkom vychladnúť.
  • Medzitým môžeme zomlieť zvyšok pekanových orechov.
  • Následne oddelíme bielky od žĺtkov a 170 g trstinového cukru vyšľaháme s bielkami do tuhej peny. K žĺtkom pridáme olej, kôru z pomaranča a dobre premiešame. Potom zmes primiešame k bielkovej pene. 
  • Pridáme 180 g múky, pomleté pekanové orechy,1 ČL kypriaceho prášku, 1 ČL sódy bikarbóny a nakoniec zľahka primiešame tekvicové pyré. Cesto nalejeme do formy s priemerom 18 cm a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 50 minút. Špáradlom kontrolujeme, či je stred upečený.
  • Korpus po upečení necháme vychladnúť a prekrojíme na tri rovnaké diely.

Slaný karamel:

  • V hrnci roztopíme 200 g kryštálového cukru na karamel jantárovej farby a opatrne k nemu prilejeme 200 ml smotany na šľahanie. Smotana môže počas prilievania prskať, preto buďte opatrní a ideálne pracujte s takou, ktorá má izbovú teplotu. 
  • Karamel varíme do mierneho zhustnutia približne 5 minút, potom pridáme ⅓ ČL soli a premiešame. 
  • Následne ho necháme celkom vychladnúť. Odoberieme 3 PL karamelu a zmiešame ho s pomarančovou šťavou – poslúži na pokvapkanie korpusu.

Krém:

  • Krém pripravíme zmiešaním mascarpone, krémového syra, smotany a 3 PL čistého karamelu. Z pripraveného krému odložíme 5 PL. 
  • Korpus pokvapkáme karamelovo-pomarančovou omáčkou a následne naň nanesieme krém. Takto pokračujeme aj s ďalšími korpusmi, až nakoniec tortu obtrieme krémom celú a dáme ju zachladiť aspoň na 8 hodín.
  • Po stuhnutí obtrieme tortu druhýkrát a dozdobíme zvyšným krémom, čistým karamelom a pekanovými orechmi, ktoré sme si odložili.

Buchtová sladká dielňa radí

Suroviny primiešavame do cesta opatrne, aby nám „nespadol“ jeho objem.

Dobré rady na záver

  • Pri krájaní korpusu si môžete pomôcť obručou na krájanie, prípadne nastaviteľným strunovým krájačom.
  • S korpusom pracujte, až keď je úplne vychladnutý. Vyplatí sa to najmä pri krájaní – rez bude rovnomernejší a zároveň sa korpus nebude mrviť.
  • Karamel počas varenia nespúšťajte z očí a pravidelne miešajte, aby sa nepripálil.
  • Pokiaľ vám slaný karamel zvýši, môžete ho odložiť do uzatvárateľnej sklenej nádoby a použiť neskôr na iný recept. V chladničke by vám mal vydržať zhruba dva týždne. 
  • Pekanové orechy môžete pred ozdobením torty mierne opiecť na suchej panvici. Zvýrazníte tým ich špecifickú chuť.
  • Pri nanášaní krému navrch torty vám pomôže cukrárske vrecko a špička, pomocou ktorých docielite elegantný vzhľad.

Milí čitatelia, dajte nám vedieť, aké sladké dobroty zvyknete pripravovať z tekvice. Tešíme sa na jesenné inšpirácie z vašej kuchyne.

Zdieľať

Vložiť komentár