Recept The story of a cake
Ingrediencie
- 550g pšeničnej hladkej múky
- 110g zmäknutého masla
- 90g SweetFamily kryštálový cukor
- 180ml vlažného mlieka
- ½ČL škorice
- 1ČL vanilkového extraktu
- 2 celé vajcia
- 1 balenie sušeného droždia
- štipka soli
Lieskovo oriešková nátierka
- 60g nadrobno nasekaných pistácii
Najprv si z mlieka, droždia a 2 PL kryštálového cukru pripravíme kvások. Samostatne vo veľkej miske zmiešame múku, zvyšný cukor, vajcia, na kocky nakrájané maslo, soľ, škoricu, extrakt. K múkovej zmesi pridáme nakoniec aj kvások a vymiešame ručne alebo v robote cca 8-10 min. Cesto preložíme do misky, zakryjeme suchou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny.
Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme na väčší obdĺžnik, potrieme lieskovo orieškovou nátierkou, posypeme pistáciami a cesto zvinieme. Môžeme na chvíľu uložiť do chladničky, aby sa nám cesto lepšie krájalo. Zvinuté cesto prerežeme na dve časti a prepletieme tak, aby rozrezaná časť bola smerom hore. Preložíme do dvoch malých chlebíkových foriem, ktoré sme si predtým vystlali papierom na pečenie. Ešte raz posypeme pistáciami. Babky necháme ešte chvíľu kysnúť vo forme.
Medzitým si vyhrejeme rúru na 180 stupňov a vložíme dnu nakysnuté babky. Pečieme cca 30 minút. Necháme mierne vychladnúť, vyberieme z formy a pred podávaním nakrájame.
Zdieľať