Ingrediencie
- 1kg hladkej múky
- 250g zmäknutého masla
- 250g práškového cukru
- 10g mandľových lupienkov / sezamových semienok na posypanie
- hrsť sušených hrozienok
- 2 balenia (14 g) sušeného droždia
- 2 vanilkové cukry
- 1PL kryštálového cukru
- štipka soli
- 350-400ml mlieka (podľa hustoty cesta)
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 2 celé vajcia
- 1 vajce na potretie vianočky
Do nádoby vlejeme mlieko, pridáme kryštálový cukor a droždie. Kvások necháme aktivovať na teplom mieste. Môžeme vložiť na 20-30 minút do predhriatej rúry na 50°C. Ak je kvások pripravený, zistíme to tak, že na povrchu sa objavia bublinky.
Do misky pridáme hladkú múku, soľ, práškový cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo, 2 celé vajcia, pripravený kvások a zo spomenutých ingrediencií vymiesime cesto. Či je správne vymiesené zistíme tak, že sa cesto odliepa od stien misky. Následne ho v miske prikryjeme utierkou a necháme aspoň 2 hodiny kysnúť na teplom mieste.
Po vykysnutí opäť miesime cesto s trochou múky a pridáme hrozienka, ktoré zapracujeme. Cesto znovu zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších asi 50 minút.
Cesto si rozdelíme na 8 častí, z ktorých si vytvoríme dlhšie valčeky. Spodnú časť vianočky upletieme zo 4 valčekov a strednú z 3. Poslednú časť cesta si rozdelíme na polovice, z ktorých tiež vytvoríme valčeky a prepletieme ich cez seba na kríž. Jednotlivé časti poskladáme postupne na seba a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do vianočky môžeme zapichnúť pár špiliek na udržanie tvaru. Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti môžeme posypať lupienkami mandlí či sezamovými semienkami.
Pečieme v predhriatej rúre na 160°C asi 60 minút.
Tip
V priebehu pečenia môžeme vianočku potierať vajíčkom, aby sa cesto nepopraskalo.