Ingrediencie
Na krehké dno:
- 250g hladkej múky
- 125g masla
- 100g práškového cukru
- pol ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 1PL kyslej smotany 18%
- 4 žĺtky
Na plnku:
- 800g ríbezlí (červené a čierne)
- 2,5PL zemiakového škrobu
- 100g krupicového cukru
Na bielkový sneh:
- 4 bielky izbovej teploty
- štipka soli
- 200g krupicového cukru
- 1ČL zemiakového škrobu
- 3-4PL krupicového cukru
- štipka soli
Postup na krehké dno:
Múku a prášok do pečiva preosejeme, pridáme maslo nakrájané na kocky a spracujeme do mrveničky. Pridáme žĺtky, cukor, soľ, kyslú smotanu a rýchlo zamiesime (môžeme rozmixovať aj v kuchynskom robote). Z cesta vytvoríme guľku (cesto bude trochu lepkavé, ale vysypeme ho múkou). Zabalíme do fólie a dáme vychladiť na 30 – 60 minút.
Formu s rozmermi 32 x 22 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme na približný rozmer plechu s + 5cm po celom obvode. Tak aby rozprestreté cesto pokrylo aj okraje plechu. Popicháme vidličkou a opäť vychladíme v chladničke na 30 minút.
Pečieme pri teplote 180 °C asi 18 – 20 minút do zlatista.
Všetky suroviny na plnku spolu zmiešame. Na upečené dno nanesieme ríbezľovú plnku (môže byť horúca), zarovnáme.
Postup na bielkový sneh:
Bielky s cukrom šľaháme pri stredných otáčkach. Asi po 5 minútach, keď sa začne tvoriť pevnejší sneh, pridáme lyžicu škrobu a štipku soli. Sneh šlaháme ďalších 5 minút pri zvýšených otáčkach. Na ríbezľovú plnku nanesieme tuhý bielkový sneh posypaný mandľovými lupienkami a vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C, a ihneď znížime teplotu na 140 °C. Pečieme asi 1 hodinu, kým nebude sneh chrumkavý. Necháme vychladnúť a krájame.
Zdieľať