Ríbezľový koláč

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Ingrediencie

Na krehké dno:

  • 250g hladkej múky
  • 125g masla
  • 100g práškového cukru
  • pol ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1PL kyslej smotany 18%
  • 4 žĺtky

Na plnku:

  • 800g ríbezlí (červené a čierne)
  • 2,5PL zemiakového škrobu
  • 100g krupicového cukru

Na bielkový sneh:

  • 4 bielky izbovej teploty
  • štipka soli
  • 200g krupicového cukru
  • 1ČL zemiakového škrobu
  • 3-4PL krupicového cukru
  • štipka soli

Postup na krehké dno:

Múku a prášok do pečiva preosejeme, pridáme maslo nakrájané na kocky a spracujeme do mrveničky. Pridáme žĺtky, cukor, soľ, kyslú smotanu a rýchlo zamiesime (môžeme rozmixovať aj v kuchynskom robote). Z cesta vytvoríme guľku (cesto bude trochu lepkavé, ale vysypeme ho múkou). Zabalíme do fólie a dáme vychladiť na 30 – 60 minút.

Formu s rozmermi 32 x 22 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme na približný rozmer plechu s + 5cm po celom obvode. Tak aby rozprestreté cesto pokrylo aj okraje plechu. Popicháme vidličkou a opäť vychladíme v chladničke na 30 minút.

Pečieme pri teplote 180 °C asi 18 – 20 minút do zlatista.

Všetky suroviny na plnku spolu zmiešame. Na upečené dno nanesieme ríbezľovú plnku (môže byť horúca), zarovnáme.

Postup na bielkový sneh:

Bielky s cukrom šľaháme pri stredných otáčkach. Asi po 5 minútach, keď sa začne tvoriť pevnejší sneh, pridáme lyžicu škrobu a štipku soli. Sneh šlaháme ďalších 5 minút pri zvýšených otáčkach. Na ríbezľovú plnku nanesieme tuhý bielkový sneh posypaný mandľovými lupienkami a vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C, a ihneď znížime teplotu na 140 °C. Pečieme asi 1 hodinu, kým nebude sneh chrumkavý. Necháme vychladnúť a krájame.

Zdieľať

Vložiť komentár