Jemné, nadýchané kakaové cesto v kombinácii s lahodným kokosovým krémom si zamilujete. Prípravy sa nemusíte obávať, ľahučký piškótový korpus bude ochotne spolupracovať. Vyskúšajte recept na zamatovú kokosovú roládu.
Ingrediencie
Zamatová roláda s kokosovým krémom
- 6 vajec
- 6PL krupicového cukru
- 2,5PL polohrubej múky
- 3PL kakaa
- 2PL oleja
- ½ČL sódy bikarbóny
* Odporúčame použiť plech s rozmermi 30 × 22 cm.
Plnka:
- 250ml mlieka
- 170g strúhaného kokosu
- 1ks vanilkový cukor
- 100g práškového cukru
- 100g masla
- 200g krémového syra
- marhuľový džem na potretie
Postup:
- Oddelíme si bielky od žĺtkov. Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhej peny.
- Medzitým si žĺtky spojíme s olejom. Žĺtkovú zmes zľahka spojíme s bielkovou penou a následne primiešame múku, kakao a sódu bikarbónu.
- Cesto prenesieme na rovný plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto opatrne rozotrieme do obdĺžnikového tvaru tak, aby na výšku malo cca 1 cm.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri 180 stupňoch.
- Po upečení si korpus preklopíme opačnou stranou na cukrom jemne poprášený papier na pečenie a spodný papier na pečenie stiahneme. Následne necháme vychladnúť.
- Krém: mlieko s vanilkovým cukrom dáme zovrieť a následne doň prisypeme strúhaný kokos. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
- Zmäknuté maslo s práškovým cukrom vymiešame do svetlej peny, primiešame krémový syr a nakoniec kokosovú zmes.
- Korpus potrieme marhuľovým džemom v tenkej vrstve, rovnomerne naň rozotrieme kokosový krém a zrolujeme.
- Roládu zachladíme aspoň na 3 hodiny. Pred servírovaním ju posypeme kakaom a strúhaným kokosom.
Dobré rady na záver:
- Pred rolovaním rolády nemusíte mať strach z nevydareného výsledku. Pomôcť si môžete tak, že ešte teplú roládu preložíte na navlhčenú, čistú kuchynskú utierku a následne na sucho (bez plnky) korpus zrolujete. Takto budete mať už vopred pripravený korpus, ktorý sa vám jednoduchšie podarí naplniť a zrolovať. Rovnako môžete prázdnu roládu ešte za tepla zatočiť aj s použitím papiera na pečenie. Niektoré gazdinky pred rolovaním prázdneho teplého korpusu pocukrujú kuchynskú utierku alebo papier na pečenie. Tento trik by tiež mal dopomôcť k ľahšej manipulácii s koláčikom.
- Dbajte na to, aby ste cesto rozotreli na pekáč rovnomerne. Piškót by nemal byť ani príliš tenký (môže sa trhať), ani príliš hrubý (môže sa ťažšie stáčať).
- Ak roládu pripravujete ako darček alebo pre hostí, po naplnení a zachladení odrežte nerovnomerné okraje. Takto docielite dokonalý výsledok. Kúsky nepodarkov položte na tanierik, uvarte si kávu a vychutnajte si váš výsledný produkt.
- Pri roládach je dôležité nezabudnúť na to, aby ste mali plnku vždy dobre vychladenú. Nie je nič horšie ako plniť roládu teplou plnkou. Tá sa vám roztečie a záchrana koláča bude nemožná.
Milí čitatelia, pečiete rolády radi, alebo pred nimi máte rešpekt? Máte overené triky, ako v kuchyni vyčariť vizuálne i chuťovo dokonalú roládu? Dajte nám vedieť! Tešíme sa na vaše rady.
Zdieľať