Zázvorovo-citrónový sirup

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Recepty našich starých mám majú neopísateľnú hodnotu, pretože vďaka nim môžeme poznať silu po domácky pripravených výrobkov. Tie nám častokrát pomáhajú pri rôznych neduhoch, pričom obsahujú vyváženú kombináciu byliniek, ovocia či zeleniny. Niektoré recepty domácich „medicín“ sú nestarnúce a objavujú sa dnes už aj v obchodoch – vo forme sirupov, cukríkov alebo pastiliek.

Ingrediencie

  • 1 ½PL nastrúhanej citrónovej kôry (približne z 2 chemicky neošetrených citrónov)
  • 30g ošúpaného a na malé kúsky nakrájaného zázvoru (môžete ho aj nastrúhať)
  • 125ml vody
  • 170ml citrónovej šťavy (ideálne z čerstvých citrónov)
  • 75g kryštálového cukru

Počas jesene a zimy siahame po niektorých druhoch surovín omnoho častejšie, keďže sú našimi pomocníkmi napríklad pri posilnení imunity. Medzi tie, ktoré veľmi dobre poznáme, patrí zázvor a citrón. Zázvor má protizápalové účinky a takisto príjemne zahreje, zatiaľ čo citrón dodá potrebný vitamín C. Pri výrobe domáceho zázvorovo-citrónového sirupu sa odporúča použiť aj kôru z citróna, pretože najviac chuti sa ukrýva práve v nej. Na tento účel sa preto odporúča použiť chemicky neošetrené citróny. Vhodnou voľbou môže byť aj kombinácia rôznych druhov citrusového ovocia, či už ide o grapefruity, limetky, alebo exotické yuzu, ktoré sa aj u nás postupne dostáva do povedomia.

Postup:

  • Do malého kastróla nalejeme vodu, pridáme zázvor a nastrúhanú kôru z chemicky neošetrených citrónov.
  • Privedieme k varu, potom znížime plameň a necháme na nízkom plameni cca 6 – 8 minút jemne bublať.
  • Následne všetko precedíme cez sitko do misky.
  • Kastról opláchneme pod tečúcou vodou, pridáme doň cukor, prilejeme scedenú zmes a pridáme citrónovú šťavu. Zahrievame na nízkom plameni, až kým sa nám nezačne tvoriť hustejší sirup. Môže to trvať 10 – 20 minút. Byť trpezlivý je pri tomto kroku kľúčové. Nesnažte sa proces urýchliť, je dôležité, aby sa všetky suroviny spoločne dostatočne prepojili.
  • Sirup necháme vychladnúť, potom ho nalejeme do vypláchnutých uzatvárateľných nádob. V chladničke vydrží po dobu 1 až 2 mesiacov.
  • Nezabúdajte, že pred použitím je vždy dobré ho pretrepať.

Vedeli ste, že? 

V zahraničí sa tieto po domácky vyrobené sirupy častokrát označujú ako sirupy proti kašľu. Táto kombinácia totiž pomáha pri prvotnom prechladnutí či kašli. Ak ju však chcete užívať aj počas letných mesiacov, môžete ju pokojne pridať do sódovky, a vznikne vám osviežujúca limonáda.

Dobré rady na záver: 

  • Je potrebné upozorniť, že tento sirup sa nemá užívať ako plnohodnotná náhrada antibiotík alebo iných liekov odporúčaných lekárom či lekárnikom.
  • Takto pripravený domáci sirup by mal v uzatvárateľnej fľaši v chladničke vydržať po dobu 1 – 2 mesiacov.
  • Najlepšie sa pije v kombinácii s čajom, kedy sa do čaju prileje malé množstvo, prípadne sa užíva v menšom množstve na lyžičke.
  • Pripravte si sirup v pohodlí domova z dostupných surovín. Kedykoľvek si ho môžete upraviť podľa vlastných preferencií.

Receptov na podobné domáce „medicíny“ je veľké množstvo. Pripravte si ten náš a dajte nám vedieť, ako vám chutil.

Zdieľať

Vložiť komentár